Welcome to Our Website

Ev sahibi ve kiracılar dikkat: yüzde 150 arttı

Son bir yıl içinde site ve apartman aidatlarında büyük bir artış yaşandı; artış oranı yüzde 150’yi buldu. Aidatlarını ödeyemeyenlerin sayısındaki artış da gözle görülür bir şekilde devam ediyor. Uzmanlar bu durumu düzeltmek için yasal düzenlemeler yapılması gerektiğini belirtti.

YILBAŞINDA YÜZDE 58 ZAM GELMİŞTİ

Yılbaşında birçok site yönetimi aidatlarda ortalama yüzde 58 oranında bir zam yapmıştı. Ancak, bu artışların üzerine, temmuz ayında ek bir yüzde 22 zam daha geldi. 2023’ün temmuz ayından itibaren toplam zam oranı ise ortalama yüzde 150’ye ulaştı.

Site sakinleri, denetimsizlik ve cezasızlık gibi sorunlardan şikâyetçi olurken, yönetim şirketleri ve dernekleri de sektördeki sorunlu aktörlerin temizlenmesini talep ediyor.

“MAFYATİK TİPLERİN ETKİSİNE SON VERİLMELİ”

Tesis Yöneticileri Konfederasyonu’nun Kurucu Başkanı Yahya Sağır, site ve apartman yöneticiliğinde belirli bir lisans zorunluluğu getirilmesini öneriyor. Sağır, “50 veya daha fazla daireye sahip apartman ve siteler sadece lisanslı şirketler tarafından yönetilmelidir. Bu şirketler bağımsız denetim şirketleri tarafından denetlenmeli ve yöneticilerin sicil kayıtları tutulmalıdır. Mafyatik unsurların sektöre sızmasının önüne geçilmelidir. Suç işleyen yönetim şirketleri ise devlet memuru gibi yargılanmalıdır” şeklinde konuştu.

“YÖNETİCİLER SİTELERE ZARAR VERİYOR”

Apti’nin üst yöneticisi Ali Emre Erşen, site yönetiminin rant kapısı haline geldiğini belirterek, cezaların artırılması gerektiğini vurguluyor. Erşen, “Yöneticilerin hatalarından tazminat ödemesi gerekiyor. Şu an 600 TL’lik bir su saatini 2 bin TL’ye alan yöneticiler, sitelere zarar veriyor ve herhangi bir ceza almıyorlar” dedi.

Her iki uzman da aidat ödememe sorunlarının arttığını dile getiriyor. Erşen, geçen yıl aidat ödememe oranının yüzde 12 iken, bu yıl yüzde 19’a çıktığını belirtiyor. Sağır ise, “Yüksek aidatlar bazı site sakinlerinin ödeme yapmasını zorlaştırıyor, bu da yönetimlerin finansal dengelerini bozuyor ve bu durum, yönetimlerin SGK gibi devlet kurumlarına olan borçlarını ödemede zorluk yaşamasına neden oluyor” diyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir